Terapi Süreci Nasıl İlerler?
- Psikolog Simge Uysal
- 28 Eyl 2024
- 2 dakikada okunur
Terapi süreci genellikle birkaç aşamadan oluşur. İlk olarak, danışan ile terapist arasında bir değerlendirme yapılır; bu, danışanın ihtiyaçlarını ve hedeflerini anlamaya yönelik bir görüşmedir. Ardından, belirli bir tedavi planı oluşturulur. Terapide, danışan hissettiği zorluklar üzerinde delve edilerek duygusal ve davranışsal stratejiler geliştirilir. İlerleme sürekliyse, son aşamada terapist ve danışan birlikte elde edilen sonuçları değerlendirir ve gerektiğinde yeni hedefler belirler. Terapi süreci, danışanın bireysel ihtiyaçlarına göre esnek bir şekilde şekillenir.
Seans Öncesi
Terapistiniz ilk seansa başlamadan önce size bazı formlar ve psikolojik ölçekler doldurtabilir. Bu formlardan biri süreç ve prosedür hakkında sizi bilgilendiren onam formudur. Sizinle ilgili genel bilgileri öğrenmek adına da yine formlardan yaralanabilir.
İlk Görüşme
İlk görüşmede terapistiniz size kendisini mesleki olarak (eğitim bilgileri, çalıştığı psikoterapi ekolleri, çalışma alanları vs.) tanıtabilir. Devamında sizi psikoterapi süreci hakkında (seansların süresi ve sıklığı, seanslara katılımda dikkat edilmesi istenen noktalar, danışan gizliliği vs.) bilgilendirmektedir.
Uzman, hem sizi daha iyi tanımak hem de psikoterapiye başvurma nedeninizi daha iyi değerlendirebilmek adına size aileniz, mesleki veya eğitim hayatınız, arkadaşlık ilişkileriniz, romantik ilişkileriniz, günlük yaşantınız, daha önce psikoterapi sürecinizin olup olmadığı gibi sorular sorabilir. İlk görüşmede elde edilen tüm bu bilgiler ve danışan olarak sizin terapiden beklentileriniz ışığında da psikoterapi sürecinin nasıl ilerleyeceğine yönelik bir yol haritası çizilmektedir.
Terapi Süreci
Süreç içerisinde terapistiniz seansın ilk dakikalarında hafta boyunca yaşadığınız önemli bir durum olup olmadığını ve bir önceki haftaya kıyasla kendinizi nasıl hissettiğinizi sorabilir. Daha sonra üzerinde durulması gereken konular ile ilgili olarak süreci yönetir.
Terapistiniz ile ele aldığınız konu veya konuları değerlendirerek, sorunlar üzerindeki inanç ve düşünce sistemlerinizi düzenlemek, ayrıca sorun çözme becerilerinizi geliştirmek için çalışmış olacaksınız. Seans içerisinde belirli görüşme tekniklerini kullanan terapistiniz, seans sonunda size görüşmenizi özetleyerek geribildirimlerinizi isteyebilir.
Seans Süresi ve Seans Sıklığı
Bireysel seanslar ortalama 45-50 dakika, çift seansları ise ortalama 75-80 dk kadar sürmektedir. Seans sıklığı ise, terapist ile danışanın ortak kararı üzerine belirlenmektedir. Sürecin başlarında haftada bir sıklıkta görüşmeler önerilmekte; süreç ilerledikçe danışanın ihtiyacına ve iyilik haline göre seans sıklığı iki haftada bir ya da ayda bir şeklinde değişiklik gösterebilmektedir.
Süreç Uzunluğu
Her danışanın psikoterapi süreci birbirinden farklıdır. Danışanların terapiye başvuru nedenleri de farklılık göstereceği gibi süreç içerisinde gelişen çeşitli faktörler de sürecin süresini etkileyebilmektedir. Buna ek olarak, danışanlar psikoterapi süreçleri devam ederken halihazırdaki terapi hedeflerine yeni bir terapi hedefi de ekleyebilmekte; bu da psikoterapi sürecinin süresini uzatabilmektedir.
Genel tablosuyla bir psikoterapi süreci bu özelliklere sahipken, uzmanın çalıştığı ekolün, danışanın bireysel farklılıklarının ve beklentilerinin, terapi hedeflerinin bu süreçlerde değişiklik yapabileceği unutulmamalıdır. Sizin için en uygun ve en faydalı sürecin nasıl olacağını uzmanınıza danışabilirsiniz.

Comments