top of page

Psikolog Kimdir?

Güncelleme tarihi: 29 Eyl 2024

Psikolog bireylerin tutum, davranış, düşünce ve duygu durumlarını inceleyen, bu değerlendirme sürecinde ise bilimsel tanım ve araştırmaları kullanan kişidir. Aynı zamanda bireylerin ruhsal sorunlarını anlamalarına ve çözmelerine yardımcı olmak için çeşitli terapi yöntemleri kullanır. Psikologlar, kişileri aktif dinleme becerisiyle dinleyip anlamaya çalışırlar. Bireylerin sunduğu problemlerin altındaki sebepleri farklı yöntemler kullanarak iyileştirmeyi ve farkındalık oluşturmayı amaçlarlar.


Eğitim süreçleri genellikle lisans ve ardından yüksek lisans veya doktora ile devam eder ve klinik, gelişimsel, endüstri-örgüt psikolojisi gibi farklı alanlarda uzmanlaşabilirler. Aynı zamanda çeşitli eğitimlerle kendi uzmanlık alanlarını ve hizmetlerini geliştirebilirler.


  • Psikologlar üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olmuş kişilerdir.

  • Lisans eğitimi boyunca başta psikopatoloji olmak üzere gelişim dönemleri, kişilik kuramları ve terapi ekolleri gibi pek çok farklı alanda öğrenim görmektedirler.

  • Tercihen yüksek lisans ve doktora yaparak psikolojinin alt alanlarında uzmanlaşabilirler.

  • Psikologlar kendilerini sürekli geliştirmelidirler. Çeşitli eğitimler, sertifika programları, seminerlerle mesleki gelişimlerine devam edebilirler.



Psikolog Ararken Nelere Dikkat edilmeli?


İhtiyacınıza yönelik bir psikolog ararken daha verimli bir süreç geçirebilmeniz ve terapiden fayda alabilmeniz için dikkat etmeniz gereken belli hususlar vardır.


  • Başvuracağınız uzmanın lisans eğitiminin psikoloji veya psikolojik danışman olmasına dikkat ediniz. Yaşam koçu vb. şekillerde danışmanlık hizmeti veren ve psikoloji eğitimi almayan kişilerden hizmet almamanızı öneririz.

  • Probleminizle ilgili alanlarda eğitim alan ve uzmanlaşan bir psikolog seçmeniz oldukça önemlidir. Bunun için başvuracağınız kişinin aldığı eğitimleri detaylı incelemeniz faydalı olacaktır. Örneğin, EMDR, BDT, Aile Danışmanlığı, Çift Terapisi, Oyun Terapisi vb. eğitimleri alıp almadığını kontrol edebilirsiniz.

  • Görüşme yaptığınız uzmanın iletişim tarzı ve etik değerlere önem veriyor olması oldukça önemli. İlk görüşmelerinizde psikoloğunuzun iletişim tarzını değerlendirin. Kendinizi rahat hissedip hissetmediğinizi gözlemleyin. Ayrıca uzmanın gizlilik konusunda nasıl bir politika izlediğini öğrenin. Bu, terapinin güvenli bir ortamda gerçekleşmesi için önemlidir.



İzmir Psikolog Seans Ücretleri Ne Kadar?


İzmir kalabalık nüfuslu bir şehir yapısına sahiptir bu da birçok uzmanın ve birçok psikolojik danışmanlık merkezinin varlığını açıklamaktadır. Birbirinden farklı ve çok sayıda kurumun bulunmasından dolayı psikolog fiyatları da geniş bir yelpazede farklılaşmaktadır. Bireysel psikolojik danışmanlık, aile ve çift terapisi, çocuk ve ergen terapisi gibi hizmetlere göre değişiklik göstermektedir. İzmir genelinde psikologların bireysel seans fiyatları 1000₺'den 2500₺'ye kadar farklılaşabilmekte ve aile-çift seansları ise 1500₺'den 3000₺'ye kadar değişmektedir.




Comentarios


  • Facebook
  • Whatsapp
  • LinkedIn

©2024 by Psikolog Simge Uysal. Powered and secured by Wix

bottom of page