Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?
- Psikolog Simge Uysal
- 2 Mar
- 2 dakikada okunur
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan; bireyin sosyal iletişim becerilerini, davranışlarını, ilgi alanlarını ve bazı durumlarda bilişsel becerilerini etkileyen nöro-gelişimsel bozukluktur. Genellikle ilk 3 yaş içinde ortaya çıkar ve yaşam boyu sürer.
Otizm, sözel iletişimde, göz teması kurma ve jest-mimik kullanımı gibi sözsüz iletişimde, sosyal ilişkiler kurma ve sürdürmede zorluk yaşanması ile karakterizedir. Konuşma kabiliyetinin geç ya da sınırlı olması, kolları sallama ve yüksek seslerden hoşlanmama gibi belirleyiciler kendini gösterir. Ayrıca belirli görüntülere, seslere, kokulara, ışıklara veya fiziksel temasa karşı duyarlılık, davranış, yeme-içme ve hareketlerde takıntılı olma ve bunları tekrarlama, aktiviteler arasında geçişte zorluk yaşama, sosyal iletişimin sınırlı olması ve göz temasından kaçınma sıklıkla görülen belirtilerdir.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), bireyin sosyal etkileşim, iletişim ve davranış alanlarında farklılıklar yaşamasına neden olan nörogelişimsel bir durumdur. Her bireyde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir ve erken tanı ile uygun destekler, bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Otizm bir eksiklik değil, farklı bir gelişim biçimidir.
Otizm Spektrum Bozukluğu Belirtileri
Göz teması kurmada veya devam ettirmede zorluk
Başkalarının duygularını veya sosyal ipuçlarını anlamakta zorlanma
Sosyal ortamlarda arkadaşlık kurma veya sürdürmede zorlanma
Sözel ve sözel olmayan iletişimde (jestler, mimikler, beden dili) sınırlılık
Oyun oynama becerilerinde farklılık (örn. sembolik oyun oynamakta güçlük)
Aynı davranışları (el çırpma, döndürme, sallanma gibi) sıkça tekrarlama
Bazı konulara, nesnelere veya aktivitelerle aşırı ilgi duyma
Çevresel değişikliklere karşı aşırı hassasiyet veya uyum zorluğu
Işık, ses, doku veya koku gibi duyusal uyaranlara aşırı duyarlılık veya duyarsızlık
Otizm Spektrum Bozukluğu Tedavisi
Otizmin nedenleri tam olarak bilinmese de genetik faktörlerin ve bazı çevresel etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Otizmi tamamen ortadan kaldırmayı sağlayan herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Yoğun ve sürekli eğitim programları ve davranış terapileri ile kişinin yaşam kalitesini artırmak, sosyal becerilerini ve bilişsel, işlevsel bağımsızlığını kazandırmak amaçlanır. Böylece belirtilerin şiddeti ve uyumsuz davranışlar azaltılır.

Comments