Kendinize İyi Gelmek İçin
- Psikolog Simge Uysal
- 29 Eyl 2024
- 2 dakikada okunur
Kendinize iyi gelmek, zihinsel ve duygusal sağlığınızı desteklemek için önemlidir. Hayat bir maraton. İş, okul, sorumluluklar derken kendimizi unutabiliyor ya da kendimiz için yaptığımız şeylerin yeterli gelmediğini hissedebiliyoruz. Tam da bu noktada doğru adımlarla kendimize nasıl iyi geleceğimizi öğrenmeliyiz. Ayrıca yaşam kalitenizi artırmak ve zor zamanlarda dayanıklılığınızı güçlendirmek için kendinize iyi gelmeyi deneyin. Unutmayın, kendinize karşı nazik olmak daima önemlidir.
✨ İşte kendine iyi gelme yolculuğunda olmazsa olmaz diyebileceğim 10 maddeyi sıralıyorum.✨
📌1. Sağlığını Koru: Kendimiz için atacığımız ilk adım kesinlikle daha iyi sağlık rutinleri oluşturmaktır. Düzenli ve sağlıklı beslenmeyi, düzenli uyumayı ve düzenli sporu hayatına kazandırmalısın.
📌2. Öz-disiplin ve Kişisel Hedefler: Rutinler oluşturarak, planlı ilerleyerek ve motivasyonun azalsa bile pes etmeyerek öz disiplin kazanabilirsin. Ayrıca yakın ve uzun vadede hedeflerini belirlemekte de fayda var.
📌3. Stres Yönetimi: Stresin belirli bir kısmı hayatta kalmak için önemli olsa da fazlası sana zarar verir. Bunun için kendini tanımalı ve stresini rahatlatacak yöntemler bulmalı gerekirse uzman desteği almalısın.
📌4. Doğayla Temas Et: Doğada vakit geçirmek günlük yaşamın stresinden uzaklaşmanıza ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
📌5. Günlük/Ajanda: Danışanlarıma sıklıkla önerdiğim yöntemlerden biri, yazıyı hayatın bir parçası haline getirmek. Bu hem planlı olurken, hem de duygu ve düşüncelerini kendine ifade ederken sana yardımcı olacak.
📌6. Kişisel Zaman: Kendine zaman ayırmak, dinlenmek ve ilgi alanlarınla meşgul olmak hem zihinsel hem de psikolojik sağlığı destekler.
📌7. Farkındalık: Farkındalık uygulamalarını gündelik yaşamınıza entegre ederek stresle başa çıkabilir ve zihinsel sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.
📌8. Kişisel Gelişim: Yeni beceriler öğrenmek ve kendinizi geliştirmek zihinsel olarak aktif olmanıza yardımcı olur. Yeni hobiler edinebilir, düzenli kitap okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz. İlgi alanlarınıza göre izleyeceğin film ve belgeseller, podcastler ve TEDX konuşmaları size referans
olabilir.
📌9. Sosyal Bağlantılar: Aile, arkadaşlar ve varsa partnerizle güçlü sosyal bağlar kurmak, destek ve mutluluk sağlar. Sosyal etkileşimler, stresle başa çıkmanız, kendinizi iyi hissetmeniz ve genel iyilik hali açısından önemlidir.
📌10. Öz-şefkat: Negatif anlarda başkalarına nazik olduğunuz kadar kendinize karşı da nazik ve anlayışlı olmaya çalışın. Bu öz saygıyı artırır ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Comments